Kryptosanasto
Mitä tarkoittaa NFT? Entä Defi? Yksi steikkaa ja toinen mainaa, mutta mitä he sillä tarkoittavat? Kryptosanasto on lyhenteitä ja anglismeja täynnä, mutta meille tavallisille tallaajille ne ovat monesti vain siansaksaa. Helpottaaksemme tilannetta, olemme luoneet alla olevan listan tunnetuimmista kryptotermeistä, ihan suomen kielellä.
-
Altcoin
Altcoin, eli alternative coin on suomeksi vaihtoehtoinen kryptovaluutta Bitcoinille. Kryptovaluutta joka ei ole Bitcoin = Altcoin.
-
Address
Osoite jonne voi lähettää kryptovaluuttoja toisesta osoitteesta. “Pekka lähetti ERC20-kolikkoa Maijan -Ethereum osoitteeseen.
-
Airdrop
Yleisesti käytetty markkinointitapa, jossa kryptovaluuttoja lähetetään ilmaiseksi eri lomppakkoihin. Ideana on levittää kyseistä kryptovaluuttaa mahdollisemman monelle.
-
ATH / ATL
All-time-high / all-time-low. Korkein tai matalin arvo tietylle kryptovaluutalle. Mitataan markkina-arvossa joka on täysin julkista ja helposti selvitettävää tietoa.
-
APR (Annual Percentage Rate)
Arvio vuosittaisesta kustannuksesta tai tuotosta, kun lainaat kryptovaluuttoja tai lainaat muille omistamiasi kryptovaluuttoja.
-
APY (Annual percentage yeal)
Arvio vuosittaisesta tuotosta, kun lainaat omistamiasi kryptovaluuttoja muille. “Päätin steikata kryptovaluuttaa-x, koska he tarjoavat 8
-
Apeing
Massan seuraaminen ilman suurempaa paneutumista aiheeseen. Syynä usein se, että kryptosijoittaja olettaa saavansa ns. pikavoiton.
-
Bear 🐻
Karhu. Henkilö joka uskoo, että markkinat lähtevät laskuun. “I’m feeling bearish”.
-
Bull 🐂
Henkilö joka uskoo, että markkinat lähtevät nousuun. “I’m feeling bullish”.
-
Block explorer
Sivusto minkä kautta on mahdollista nähdä kyseisen lohkoketjun transaktio-historian. Kaikkien aikaisempien transkatioiden “kuitit” löytyvät täältä.
Ethereum-lohkoketju: https://etherscan.io/
Binance Smart chain: https://bscscan.com/
Polygon: https://polygonscan.com/
-
Blockchain / Lohkoketju
Kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuteknologiaan, minkä avulla luodaan ja ylläpidetään erilaisia hajautettuja ja jaettuja tietokantoja, yksi lohko kerrallaan. Lohkoketjuteknologian suurimmat edut ovat sen läpinäkyvyys, luotettavuus ja turvallisuus.
-
Bridges / sillat
Siltojen avulla voidaan suorittaa transaktioita eri lohkoketjujen avulla. Lohkoketjujen välille rakennetaan virtuaalinen silta.
-
Binance Smart Chain (BSC)
Binance kolikon (BNB:n) oma lohkoketju.
-
CEX
Centralized exchange, eli ns. perinteiset kryptopörssit (Binance, Coinbase, Crypto.com exchange). Vastakohta on DEX, eli decentralized exchange.
-
Cold Wallett / Kylmä lompakko
Kylmä lompakko joka ei ole liitettynä internetiin. Mahdotonta hakkeroida, mutta helppo hukata. Esim. muistitikku.
-
DEX
Decentralized exchange eli hajautettu pörssi. DEX-pörsseissä ei ole kolmansia osapuolia välillä (kuten CEX-pörsseissä). Esimerkkejä DEX:eistä ovat mm. Uniswap ja Sushiswap.
-
DeFi
Decentralized finance, eli DeFi on lohkoketjuteknlogiaa hyödyntävä älysopimus. DeFin tarkoituksena on eliminoida kolmannet osapuolet kryptovaluuttatransaktioista.
-
Fiat-valuutta
Euro, Yhdysvaltojen dollari, Ruotsin kruunu tms.
-
FIFO
First-in-first-out. Hyödynnetään mm. kryptoverotuksessa Suomessa. Ensimmäisenä ostettu kohde verotetaan myös myyntivaiheessa ensimmäisenä.
-
FOMO
Fear of missing out. Pelko jäädä paitsi.
-
FORK
Kun yksi lohkoketju jakautuu kahteen tai useampaan suuntaan. Tällöin useampi siihen asti identtinen lohkoketju jää elämään.
-
HODL
Hold on for dear life. Hodlaaja on henkilö joka ei myy varojaan vaikka mitä tapahtuisi markkinoilla.
-
Impermanent loss
Kun likviditeetin tarjoaja tilapäisesti menettää varojaan kaupankäyntiparin volaliteetin vuoksi. Riski mikä on olemassa kun käyttäjä tarjoaa likviditeettiä kaupankäyntipareille DEX pörsseissä. Tappiosta tulee pysyvää ainoastaan jos likviditeetin tarjoaja ottaa varansa pois ennen kuin kaupankäyntiparin arvo tasoittuu.
-
ICO
Initial coin offering. Eräänlainen pre-seed rahoituskierros ennen virallista myyntiä. ICO:n pääsee mukaan ennakkoon päätetyllä hinnalla.
-
Liquidity provider / Likviditeetin tarjoaja
Likviditeetin tarjoajat ovat hajautettujen pörssien käyttäjiä, jotka rahoittavat likviditeettipoolia omistamillaan tokeneilla.
-
LP tokens
Liquidity provider tokens. Likviditeetin tarjoajille maksetut palkkiot.
-
Marketcap / markkina-arvo
Yksi tapa arvioida tietyn kryptovaluutan markkina-arvoa. Tietyn kryptovaluutan kokonaisarvo.
-
Metamask
Metamask on hyvin suosittu kryptovaluuttalompakko. Helppo asentaa Google Chrome lisäosana. Voidaan hyödyntää mm. Ethereum, BNB ja Polygon lohkoketjuihin.
-
Metaverse
Digitaalinen maailma, jossa voi hyödyntää kryptovaluuttoja osto- ja maksutransaktioihin.
-
Mining / Mainaus
Energiaa vaativa prosessi, jossa lohkoketjuun lisätään seuraava lohko. Bitcoinia muun muassa mainataan.
-
NFT
Non-fungible-token. Kryptovaluuttoja, joilla ei ole vaihdettavuuden ominaisuuksia.
Yksi Bitcoin on täysin identtinen kuin toinen Bitcoin. Ei ole NFT
Yksikään NFT ei ole täysin identtinen kuin toinen NFT. Näin ollen jokainen NFT on uniikki.
-
P2P / Play-to-earn
Kryptopelejä, jossa pelaamalla pelejä voi saada kryptovaluuttoja palkinnoksi.
-
Proof-of-work
Lohkoketjukonsensusmekanismi, joka sisältää laskennallisesti vaikeiden pulmien ratkaisemisen tapahtumien validoimiseksi ja uusien lohkojen luomiseksi. Erittäin energiaa vaativaa, koska pulmien ratkaiseminen vaatii hyvin tehokkaita tietokoneita. Käyetään mm. Bitcoinin mainaukseen.
-
Proof-of-stake
Samalla tavalla kuin proof-of-work, proof-of-stake on lohkoketjukonsensusmekanismi, jonka avulla luodaan uusia lohkoja lohkoketjuun. Erona POW:iin, POS:a seuraavan lohkon luoja päätetään sen perusteella kenellä on suurin “steikkI” eli panos pelissä.
-
Rug Pull
Huijausprojekti, jossa projektin kehittäjät hylkäävät projektin ja vievät sijoittajien rahat.
-
Shilling
Tietyn projektin tai valuutan määrätietoinen mainostaminen. Usein omien etujen takia.
-
Shitcoin
Kryptovaluutta jolla ei ole todellista käyttöä tai hyötyä.
-
Stablecoin
Kryptovaluutta jolla on erittäin pieni volatiliteetti, jota usein hyödynnetään salkun hajauttamiseen. Esimerkkejä ovat kultaan sidottu kryptovaluutta tai fiat-sidottu kryptovaluutta.
-
Staking / Steikkaaminen
Osallistumalla proof-of-stake mekanismiin. lainaat kryptovaluuttojasi lohkoketjuun validoimaan seuraavia lohkoja. Lainaamisesta sinulle maksetaan palkkio.
-
Steikkaus pooli
Steikkaus poolin avulla useammat käyttäjät voivat yhdistää omia resurssejaan parantaakseen mahdollisuuksiaan ansaita steikkaus palkintoja. Poolin avulla myös piensijoittajat voivat päästä steikkaamaan ja näin ollen validoimaan lohkoketjun seuraavaa lohkoa.
-
Treidaus volyymi
Kaupankäyntivolyymi tarkoittaa osakkeiden (tai rahakkeiden/kolikoiden) kokonaismäärää, joista on käyty kauppaa ostajien ja myyjien välillä tietyn ajanjakson aikana.