Miten aloittaa krypto sijoittaminen
Kirjoitettu niin, että myös äidit, isoisät ja muut pysyisivät mahdollisemman hyvin kärryillä.
Kryptovaluutta sijoittaminen
Kryptosijoittamisen aloittaminen voi olla hyvinkin haastavaa ja jopa pelottavaa. Saatat kuulua siihen enemmistöön ketkä vielä pari vuotta sitten pitivät kryptoja turhakkeina ja niihin sijoittavia henkilöitä hölmöinä pyramidihuijauksen uhreina. Kuulostaako tutulta? Ei huolta, sillä et ole tässä yksin.
Kryptojen maailmaa voikin hyvällä omatunnolla verrata villiin länteeseen, jossa monissa tapauksissa “kryptosijoittaminen” on lähempänä uhkapelailua kuin sijoittamista. Tästä syystä haluammekin korostaa, että kryptosijoittaminen ja sijoittaminen ylipäätään ei koskaan ole riskitöntä, ja näin ollen on hyvin tärkeätä olla sijoittamatta enempää kuin mitä on valmis menettämään. Emme ole sijoitusammattilaisia, emmekä tarjoa tällä Kryptokurssit.fi -sivustolla minkäänlaisia sijoitusneuvoja tai sijoitusvinkkejä. Tarkoituksenamme tällä sivustolla on ainoastaan kertoa omista subjektiivisista kokemuksistamme eri kryptopalveluiden ja -pörssien väliltä. Mielipiteemme ja arvostelumme ovat omiamme, eikä niitä tule nähdä minkäänlaisena neuvona.
Nyt kun saimme tämän puolen pois jaloista, on aika keskittyä itse aiheeseen, eli miten me itse olemme aloittaneet kryptosijoittamisen ja miten toimisimme jos nyt aloittaisimme kryptosijoittamisen niin sanotusti nollasta.
Kryptovaluutta pörssit & palveluntarjoajat
Ensiksi aloittaisimme valitsemalla meille sopivan pörssin tai palveluntarjoajan. Vaihtoehtoja markkinoilla on monia, mutta tälle sivulle olemme listanneet ne kuusi kryptopalvelua joista meillä itsellämme on eniten kokemusta.
Coinmotion ja Northcrypto ovat kotimaisia palveluntarjoajia, Binance on maailman suurin, Crypto.com nopeiten kasvavin, Coinbase hyvin helppokäyttöinen ja eToro tarjoaa kryptosijoittamisen lisäksi myös perinteisiä sijoitustoimintoja. Palveluihin rekisteröityminen on yleisesti ottaen aika yksinkertaista ja suoraviivaista. Laillisista syistä palvelut ovat velvollisia kysymään jonkin verran henkilötietoja ennen kuin sinut voidaan hyväksyä käyttäjäksi. Tietyissä tilanteissa koko palveluvalikoiman täydellinen käyttöönotto vaatii myös henkilökortin / passin kuvakopion lähettämistä.
Kun olet valinnut itsellesi palveluntarjoajan, on aika siirtää tilillesi FIAT-valuuttaa (euro, dollari, jeni). Nykypäivänä FIAT-valuutan siirtäminen eri kryptopalveluihin on hyvinkin yksinkertaista. Tavallisia siirtotapoja ovat esimerkiksi debitkortti-maksut tai jopa suorat tilisiirrot. Myös PayPal toimii useissa palveluissa.
Kryptovaluutat ja valinnan vaikeus
Kun FIAT-valuuttasi (eli todennäköisesti eurot) on onnistuneesti siirretty kryptopalvelutilillesi on aika päättää mihin kryptovaluuttaan haluat vaihtaa eurosi. Vaihtoehtoja on todella paljon, mikä saattaa aiheuttaa valinnanvaikeutta. Coinmotionin ja Northcrypton kryptovaluuttavalikoima on aika suppea, mikä voi tässä tapauksessa olla ihan hyväkin juttu; mitä vähemmän vaihtoehtoja, sen helpompi valita.
Kun olet päättänyt mihin kryptovaluuttaan haluat ensimmäisenä sijoittaa, on aika suorittaa ostotransaktio. Itse transaktion suorittaminen on nykypäivänä hyvinkin yksinkertaista. Etenkin Coinbasessa, Coinmotionissa ja Northcryptossa ostotranskation suorittaminen onnistuu kirjaimellisesti yhtä nappia painamalla. Transaktion suorittaminen ei Binancessa, eTorossa tai Crypto.com:ssa ole myöskään sen vaikeampaa, mutta näiden palveluiden laajuuden ja lukuisten eri vaihtoehtojen takia itse prosessi vaatii hieman enemmän keskittymiskykyä. Kun ostotranskatio on hyväksytysti mennyt läpi, muuttuu FIAT-valuuttasi kryptovaluutaksi.
Tunnetuimmat tai parhaat kryptovaluutat?
Kryptovaluuttojen maailma on monimuotoinen, ja jokaisen valuutan teknologiset ominaisuudet sekä käyttökohteet määrittelevät sen arvon ja soveltuvuuden eri sijoitusstrategioihin. Tässä osuudessa tarkastelemme muutamia keskeisiä kryptovaluuttoja ja niiden erityispiirteitä.
Bitcoin (BTC): Bitcoin on tunnetuin kryptovaluutta, joka toimii ensisijaisesti niin sanottuna digitaalisena kultana, eli arvon säilyttäjänä. Sen lohkoketju perustuu PoW (Proof of Work) -mekanismiin, joka takaa maksujen ja siirtojen turvallisuuden.
Ethereum (ETH): Toisin kuin Bitcoin, Ethereum tukee niin sanottuja älykkäitä sopimuksia ja dApps-sovelluksia, mikä mahdollistaa monimutkaisemmat ja monipuolisemmat käyttötavat. Tämä laajentaa sen käyttökohteita finanssitransaktioista sopimusjuridiikkaan ja jopa äänestykseen.
Ripple (XRP): Ripple erottuu kyvyllään käsitellä rahoituslaitosten välisiä maksuja nopeasti ja tehokkaasti. Sen konsensusprotokolla nopeuttaa transaktioiden vahvistusta merkittävästi verrattuna perinteisiin menetelmiin.
Litecoin (LTC): Litecoin on kehitetty Bitcoinin pohjalta, mutta se tarjoaa nopeampia transaktioaikoja ja pienempiä kuluja, mikä tekee siitä käytännöllisen vaihtoehdon päivittäisiin transaktioihin.
Cardano (ADA): Cardano erottuu kehittyneellä lohkoketjuarkkitehtuurillaan, joka on suunniteltu tarjoamaan kestävämpiä ja turvallisempia digitaalisia palveluita, kuten rahoitussovelluksia kehittyvillä markkinoilla.
Dogecoin (DOGE): Dogecoin alkoi vuonna 2013 internet-meeminä, mutta se on kasvanut suosituksi kryptovaluutaksi, jolla on vahva yhteisöllinen tuki. Dogecoin käyttää samankaltaista lohkoketjuteknologiaa kuin Litecoin, sisältäen nopeammat transaktioajat ja alhaisemmat transaktiomaksut. Se on saanut suosiota lähinnä sen leikkisän imagon ja vähemmän vakavan lähestymistavan kryptovaluuttamaailmaan. Dogecoinia käytetään usein pieniin siirtoihin ja juomarahojen antamiseen verkossa.
Krypto lompakko
Ostamasi kryptot löytyvät nyt kryptotililtäsi. Monet kryptosijoittavat eivät kuitenkaan halua pitää kryptojaan eri palveluissa tai pörsseissä, vaan pitävät kryptojaan säilössä mielummin niin sanotussa kryptolompakossa.
Kryptolompakko on ohjelmisto tai fyysinen laite (kuten muistikortti), joka mahdollistaa kryptovaluuttojen, kuten Bitcoinin tai Ethereumin, säilyttämisen, lähettämisen ja vastaanottamisen.
Kryptolompakot avautuvat yksityisillä avaimilla, joita tarvitaan lompakon käyttöönottoon, sekä monesti myös transaktioihin suorittamiseen. On erittäin tärkeätä pitää nämä yksityiset avaimet turvassa, sillä näiden yksityisten avaimien tai turvasanojen avulla päästään käsiksi lompakon säilyttämiin eri kryptovaluuttoihin. Yksityisiä avaimia ei tule KOSKAAN jakaa kenellekään toiselle!
Jotkut pörssit ja lompakot hyödyntävät myös kaksivaiheista todennusta, mikä onkin syytä ottaa käyttöön aina, kun se on mahdollista. Kaksivaiheinen todennus vaikeutta huomattavasti mahdollisia hakkerointiyrityksiä.
Erilaiset krypto lompakot
Kylmä lompakko - Cold wallet
Kylmä lompakko, eli ns. cold wallet pitää käyttäjän yksityiset avaimet poissa internetistä. Koska näitä avaimia ei koskaan altisteta verkkoon, niitä pidetään turvallisempina hakkerointiyrityksiä ja muita online-uhkia vastaan. Kylmä lompakko on yksi suosituimmista tavoista säilyttää suuria määriä kryptovaluuttaa, mutta offline lompakon ongelma on se, että jos lompakon hukkaa tai se hajoaa, häviää kryptovaluutat ja niiden arvo samalla jollei lompakkoa ole varmuusko
Lämmin lompakko - Hot wallet
Hot wallet (kuuma lompakko) on kryptovaluuttojen säilytysmenetelmään, joka on jatkuvasti yhdistetty internetiin. Se on vastakohta kylmälle lompakolle. Koska hot wallet on verkkoyhteydessä, sen käyttäjä voi tehdä siirtoja nopeasti ja vaivattomasti, mutta tämä lisääntyvä mukavuus tuo mukanaan myös lisääntyneen turvallisuusriskin.
Krypto lompakon valinta
Kun lähdetään valitsemaan sopivaa kryptolompakkoa, tulee ainakin harkita seuraavia asioita:
Turvallisuus: Lompakkoa valittessa turvallisuus on tärkein seikka. Jos lompakossa on paljon rahallista arvoa saattaa fyysinen kylmä lompakko olla fiksuin valinta.
Yhteensopivuus: Kun valitsee itselleen lompakon on hyvä tarkistaa, että lompakko on yhteensopiva niiden kryptovaluuttojen kanssa, joita aikoo säilyttää.
Käyttömukavuus: Lompakko, jota on helppo käyttää ja jolla on selkeä käyttöliittymä on paljon mukavampi käyttää.
Kryptolompakkoja on tuhansia ja kannattaakin selvitellä mitä erilaisia vaihtoehtoja markkinoilla on. Meillä on kokemusta Ledger Nano kylmälompakosta, sekä Metamask ja Enjin -online lompakoista.
Krypto sijoittaminen ABC
Toivottavasti tästä tekstistä oli sinulle hyötyä! Muistutuksena myös, että kaikkiin kryptokurssit.fi listaamiin palveluihin on myös täysin mahdollista rekisteröityä ilman, että sijoitat pennin jeniä. Onnea matkaan ja laita meille viestiä yhteydenottolomakkeen kautta jos sinulla herää kysymyksiä!